Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Πως μπαίνουν τα Κινέζικα προϊόντα στην Ελλάδα;



Με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών στα μέσα του 2008 έδωσε το πράσινο φως να εισάγονται από την Ιταλία προϊόντα κινεζικής προέλευσης. <<Γιατί από την Ιταλία; Η τροπολογία του Μπερλουσκόνι για την εισαγωγή κινεζικών ντάμπινγκ προϊόντων ήταν θέμα προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, τα πάντα όμως ανάγονται στο ελεύθερη παγκόσμια αγορά.>>

Με τη αναγραφή των δεμάτων σαν <<δείγματα>> ή <<μικροδέματα>> ή <<δώρα>> εισάγονται τεράστιες ποσότητες που μετά βγαίνουν στην αγορά ακόμη και ως είδη πολυτελείας.

Άλλη μέθοδος είναι η εισαγωγή << μη χρήσιμων>> δειγμάτων άνευ αξίας. Έτσι, δύο δέματα που το ένα περιέχει μόνο αριστερά παπούτσια και το άλλο μόνο δεξιά και πηγαίνουν σε διαφορετικούς παραλήπτες δε θεωρούνται εμπορεύματα μα μη αξιοποιήσιμα δείγματα. Ο καθένας βέβαια καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει. Τα παραθυράκια του ισχύοντος νομικού δασμολογικού πλαισίου, τα οποία, όπως παρατηρούν υπηρεσιακοί παράγοντες, έχουν μεταβληθεί σε κερκόπορτες για την άλωση της αγοράς, αλλά και την αποδιοργάνωση των τελωνείων. Εισάγουν χωρίς δασμούς τόνους εμπορευμάτων αλλά σε κιβώτια που τιμολογούνται με ελάχιστη αξία, δεδομένου ότι ο νόμος της ΕΕ επιτρέπουν αδασμολόγητη εισαγωγή αξίας μέχρι 22 ευρώ, εφόσον τα εμπορεύματα είναι εμπορικά δείγματα ή δώρα εμπόρων προς εμπόρους- εισαγωγής κ.ο.κ.

Έτσι λχ παρατηρείται το φαινόμενο να τιμολογείται το κάθε ζευγάρι πολυτελών παπουτσιών μισό ευρώ το καθένα να συσκευάζεται σε κιβώτιο των 40 λεπτών και η συνολική αξία να μην υπερβαίνει τα 20 ευρώ κατώτερη δηλαδή της επιτρεπόμενης των 22. Τα παπούτσια αυτά που δεν αποτελούν φτηνά κακέκτυπα αλλά παράγονται σε εργοστάσια που λειτουργούν με την επίβλεψη ξένων οίκων ( ντιζάιν – προδιαγραφές – ύλες ) στη Κίνα ή την Ταϊβάν διοχετεύονται στην αγορά και πωλούνται με 100 – 150 ευρώ το ζευγάρι.

Ο εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Το υπουργείο οικονομίας το Δεκέμβρη υποστήριζε πως τα κινέζικα μαγαζιά δεν ξεπερνούν τα 360 στην Αθήνα. Τα ΜΜΕ κάνουν αναφορά για μερικές χιλιάδες, το εμπορικό επιμελητήριο Αθηνών και συγκεκριμένα το τμήμα Διεθνούς εμπορίου υποστήριζε πως όλα τα κινέζικα μαγαζιά πληρούν τις προϋποθέσεις καθώς έχουν ανοιχτεί και καρτέλες στον εμπορικό σύλλογο. Ο εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με τα εξαίρετα άτομα που στελεχώνετε και συγκεκριμένα ο κύριος Σωτήρης Αντωνίου Αν. του Συλλόγου έδωσε μια ουσιαστική εικόνα για το πως έχουν και προς τα πού οδεύουν τα γεγονότα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναζητώντας στοιχεία από δημόσιους φορείς υπήρχε απάθεια ή μη εμφάνιση πραγματικών στοιχείων όπως με πληροφόρησαν από το Υπουργείο Οικονομικών διότι τα στοιχεία για το κινέζικο παραεμπόριο είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα. Απάντηση σε όλου όσους θέλησαν να αποκρύψουν στοιχεία και αλήθειες έδωσε ο κ. Αντωνίου.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς στο παράνομο εμπόριο είναι οι εξής:

Υπ. Ανάπτυξης

Υπ. Δημοσιάς τάξης – Μη ύπαρξη αυτόφωρου διαδικασίας

Δήμοι

Δημοτική αστυνομία – Έλεγχος πλανόδιων, παζαριών.

ΔΟΥ- Τμήμα μητρώου – ΑΦΜ έναρξης

ΣΔΟΕ- Έλεγχος σε εθνικούς οδούς, αποθήκες καταστήματα.

Τελωνεία- Έλεγχος εμπορευμάτων στην είσοδο της Χωράς.

Νομαρχίες- Άδειες για παζάρια-εκθέσεις

ΙΚΑ – Έλεγχος για εισφοροδιαφυγή

Επιθεώρηση Εργασίας

ΕΒΕΑ - Αδειοδότηση

Πραγματικό παράδειγμα σύγκρισης νόμιμης – παράνομης εισαγωγής.

Παντελόνι τιμή εισαγωγής 5$

Έξοδα ανοίγματος πίστωσης

Προμήθεια τραπέζης 5μηνη δέσμευση χρημάτων 5%

Έξοδα εκτελωνισμού – μεταφορικά 5%

Δασμός εισαγωγικός 13%

19% ΦΠΑ επί του εισαγωγικού δασμού 2,5%

ΦΠΑ επί της τιμής του προϊόντος 19%

ΣΥΝΟΛΟ 44,5%

Δηλαδή στα 5$ + 2,20$ = 7,70$ τελικό κόστος

Όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες παίρνουν από την ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΞΙΩΝ όπου εκεί υπάρχουν ενδεικτικοί πίνακες τιμών δηλαδή εάν το παντελόνι στο τιμολόγιο το χρεώνει το εργοστάσιο 2$ η υπηρεσία δεν το ΔΕΧΕΤΑΙ και πληρώνει για 4$ δασμούς υποχρεωτικά.

Στην Κίνα υπάρχουν 2 γραμμές παραγωγής

1. Προϊόντα προς εξαγωγή.

2. Προϊόντα προς εσωτερική κατανάλωση

Τα πρώτα παράγονται έχοντας σημάνσεις στην Αγγλική ή άλλη Διεθνή γλώσσα, τα δεύτερα φέρουν αποκλειστικά σήμανση στην Κινεζική Γλώσσα.

Τα προϊόντα που παράγονται για τοπική κατανάλωση έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή διάθεσης από αυτά της εξαγωγής.

Παράνομα κυκλώματα στην Κίνα όμως αλλάζουν σήμανση στα προϊόντα εσωτερικής κατανάλωσης και τα προωθούν παράνομα στο εξωτερικό έτσι στο προηγούμενο παράδειγμα το παντελόνι των 5$ κοστίζει τώρα 2,5 - 3 $.

Η παράνομη εισαγωγή μέσω της Ιταλοκινέζικης μαφίας κοστίζει με μεταφορικά 3 – 3,5 $ το παντελόνι, ενώ μέσω ης νόμιμης οδού ο Ευρωπαίος (Έλληνας) επιχειρηματίας το προμηθεύεται στην τιμή των 7,7 $. Η διαφορά τιμής είναι τεραστία.

Σημείωση : Πολλά Κινέζικα εμπορεύματα που έρχονται από την Ιταλία, ενώ αγοράζονται με το κιλό πωλούνται με το τεμάχιο.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ανθεί το παράνομο εμπόριο.

Τα πολλά Κινέζικα μαγαζιά που ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα στηρίζονται από Ξένους οργανισμούς ακολουθώντας το Business Plan που ορίζει η εξωτερική πολιτική της Κίνας. Πιθανό σενάριο σε μερικά χρόνια να πάψουν να υπάρχουν-περιοριστούν τα Κινέζικα μαγαζιά. Όπως συμβαίνει στην Ιταλία, πλέον οι ευρωπαίοι έμποροι μη μπορώντας να ανταγωνισθούν τα φτηνά κινέζικα προϊόντα αναγκάστηκαν να εισάγουν από Κινέζους μεγαλέμπορους.

Με αυτό τον τρόπο αναγκάζει, εξωθεί το καταστηματάρχη-έμπορο να εισάγει προϊόντα που το μόνο θετικό τους είναι η ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με τα εγχώρια, ακολουθώντας τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρώπης. Σίγουρα δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία θα άλλαζε η δυσμενής κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν μέτρα όμως που μπορούν να περιορίσουν την ασταμάτητη εξωστρέφεια των Κινέζων χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση με τα πρότυπα του ελεύθερου εμπορίου. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε τις ευθύνες σε φορείς που εμπλέκονται με την εισαγωγή των ξένων προϊόντων στην χώρα μας καθώς και τους επιτήδειους που δρουν ανεξέλεγκτα εις βάρος του καταναλωτή και της ίδιας της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου